2024 m. vasario 28 d. vykusiame susitikime su klausytojais susidėliojome sveiko maisto lėkštę ir aptarėme svarbiausius mitybos principus.
– Valgykite maistingą, įvairų, dažniau augalinį nei gyvulinės kilmės maistą.
– Kelis kartus per dieną valgykite viso grūdo grūdinių produktų (duona, košės, makaronai ir pan.).
– Kelis kartus per dieną valgykite įvairių (geriau šviežių) daržovių ir vaisių (bent 400 g per dieną).
– Mažinkite riebalų vartojimą. Gyvulinius riebalus, kuriuose yra daug sočiųjų riebalų rūgščių, keiskite augaliniais aliejais.
– Raudoną mėsą (kiaulieną, jautieną, avieną) keiskite balta mėsa (paukštiena, triušiena), ankštinėmis daržovėmis ar žuvimi.
– Vartokite liesą pieną ir liesesnius pieno produktus (pasukas, natūralų jogurtą, rūgpienį, kefyrą, varškę, sūrį).
– Rinkitės maisto produktus ir gėrimus, turinčius mažai cukraus.
– Nesaldinkite arbatos ar kavos.
– Valgykite nesūrų maistą. Bendras druskos kiekis paros maiste neturi viršyti 5 g. Rinkitės druską su jodu.
– Ribokite alkoholio vartojimą.
– Išlaikykite normalų kūno svorį (kūno masės indeksas – 20-25).
– Kas dieną energingai judėkite (suaugusieji bent 30 min./d., vaikai – bent 60 min./d.).
Susitikime dalyvavo Plungės r. sav. sergančiųjų nervų – raumenų ligomis asociacijos nariai, užsiėmimą vedė visuomenės sveikatos specialistė vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą Aistė Jakočiūnė.