Cukrus vadinamas baltąja mirtimi – su dideliu jo vartojimu siejamos širdies ir kraujagyslių ligos, onkologiniai ir kiti susirgimai. Tokia mintini buvo pradėta paskaita apie cukrų, Plungės ,,Babrungo‘‘ progimnazijoje. 2024 m. kovo 8 d. 5 klasės mokiniams buvo vedama pamoka apie maiste esantį natūralų ir pridėtinį cukrų. Kalbėjome apie jo kilmę, rūšis, paros normą, poveikį mūsų organizmui. Vaikai sužinojo, kas yra natūralaus cukraus šaltiniai ir kuo jie pranašesni už pridėtinį (stalo) cukrų. . Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja pridėtinio cukraus per dieną max iki 25 g (5arb.šaukšteliai). Mokiniai susidomėję analizavo gaiviųjų gėrimų ir maisto produktų pakuočių etiketes, kuriose galima rasti visą informaciją apie produkto sudėtį ir žinoma – pridėtinio cukraus kiekį.
Paskaitos metu buvo panaudotas 1 kg cukrus ir svarstyklės, skaičiuojamas cukraus kiekis, kad parodyti vaikams koks didelis cukraus kiekis yra produktuose, kuriuos vaikai labai mėgsta. Rastas cukraus kiekis produktuose buvo supiltas į maišelius ir pridėtas prie to produkto, kad mokiniai vizualiai galėtų matyti, kiek cukraus yra tame produkte. Visą tai sudėliojome lentoje ir pastatėme mokyklos koridoriuje, kad galėtų matyti ir kitų klasių moksleiviai.
Visuomenės sveikatos specialistė,
vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje Ilona Pocienė