Menu Close

Iš priklausomybių dykumos į geresnio gyvenimo sodą

Kiekvienas iš mūsų turime įvairių priklausomybių. Jeigu manome, kad vienos priklausomybės yra „gražios“, „naudingos“,- pavyzdžiui, darboholizmas, sodininkystė, o kitos „negražios“, „nenaudingos“ pavyzdžiui: narkomanija, alkoholizmas,- labai apsirinkame. Priklausomybės nuo alkoholio, narkotikų yra tik lengviau pastebimos nei kitos priklausomybės ir galbūt labiau destruktyvios.

Atraskime ir sudarykime savo priklausomybių sąrašą.

Gydytojas psichiatras, medicinos mokslų daktaras Gerald G.May skirsto priklausomybes į: 1)potraukio priklausomybes ir 2)pasibjaurėjimo priklausomybes. Potraukio priklausomybių pavyzdžiai(abėcėlės tvarka):

Atsakomybė,  Būti globojamam, Būti gražiam, Būti mylimam, Darbas, Draugai, Depresija,

Dienotvarkė, Filmai, Girtavimas, Golfas, Humoras, Intymūs santykiai, Kava, Konkurencija,

Konkursai, Kompiuteriai, Laikas, Lošimai, Maistas, Mankšta, Mašinos, Medžioklė, Menas,

Naminiai gyvūnai, Narkotikai, Pinigai, Politika, Pomėgiai, Prisiminimai, Psichoterapija,

Reikalai, Saldumynai, Seksas, Sodininkystė, Sportas, Stresas, Svorio reguliavimas, Šeima,

 Šokoladas, Švara, Tabakas, Televizija, Tėvai, Tvarkingumas, Vaikai, Valdžia, Valgymas, Žinių

 poreikis, Žvejyba

Pasibjaurėjimo priklausomybių pavyzdžiai:

Konfliktas, Liga, Nesėkmė, Nuoodulys, Patikrinimai, Skausmas, Žmonės, kurie yra  neišauklėti,

 priklausomi, stori/ploni, turtingi/neturtingi, tvarkingi/netvarkingi, varžovai,  Žmonės, kurių

 skirtingi nei mūsų :įsitikinimai, klasė, kultūra, lytis, politinės pažiūros, rasė, religija .

            Gerald G.May teigia, kad priklausomybės destruktyvumą lemia ne mūsų prisirišimo objektai,  o mūsų  vergavimas tiems dalykams…Kuo daugiau mes suprantame apie mus ištinkančią vergiją, tuo daugiau  įgauname gebėjimų pasukti laisvės ir meilės kryptimi.

„Mes turime dirbti su savo priklausomybėmis, ieškodami jose malonės ir mėgindami sumažinti jų griaunamąjį poveikį„ teigia Gerald G.May, knygos „Priklausomybė ir malonė“ autorius. Rekomenduoju šią knygą paskaityti, kas svarsto keisti savo įpročius, pradėti dvasinę kelionę iš priklausomybių dykumos į geresnio gyvenimo sodą.

       Bet kuri kelionė – ar ji būtų turistinė, geografinė į kitą pasaulio šalį, ar ji būti vidinė dvasinė- savęs pažinimo link, pasitikėjimo ir tikėjimo kryptimi, yra sėkmingesnė, lengvesnė, kai keliaujame ne vieni. Plungės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras vykdo „Priklausomybių mažinimo Plungės rajono savivaldybėje 2018- 2025 metais programą“. Priklausomybės problemas  norintys spręsti Plungės gyventojai gali konsultuotis su visuomenės sveikatos specialiste Ilona Pociene, psichologe Rita Bajoraite. Registruotis pokalbiui kviečiame telefonu    8 638 01831(Ilona ),   8 638 01 296 (Rita).  Konsultacijos Plungės rajono gyventojams nemokamos ir vyksta Plungės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro Gyventojų, turinčių priklausomybes, konsultavimo kabinete , adresu :Vaižganto g. 93 A, Plungė

Plačiau apie projektą, pagalbos galimybes galima skaityti Plungės visuomenės sveikatos biuro interneto puslapyje www.plungesvsb.lt ir FB paskyroje „Plungės VSB“

pagarbiai, Rita Bajoraitė,

psichologė

Plungės rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras

 

2023m. spalio 15

 

Skip to content