Menu Close

Sveikos ir tvarios mitybos rekomendacijos

Šiandien sukaupta pakankamai mokslinių įrodymų, kad sveikatai nepalanki mityba daro įtaką lėtinių neinfekcinių ligų, ypač širdies ir kraujagyslių sistemos bei onkologinių ligų, sudarančių didžiausią Lietuvos gyventojų mirtingumo dalį, atsiradimui, ir vis dažniau pripažįstama įprastu šių ligų rizikos faktoriumi. Įrodyta, kad gausus sočiųjų riebalų rūgščių vartojimas gali būti vienas iš širdies ir kraujagyslių sistemos ligų rizikos veiksnių, o mityba, atitinkanti rekomenduojamas paros maistinių medžiagų ir energijos normas, kaip ir palankių sveikatai maisto produktų gamyba ir vartojimas, gali padėti išvengti su mityba susijusių lėtinių neinfekcinių ligų.

Todėl Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras (SMLPC) kartu su Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Sveikatos mokslų instituto Visuomenės sveikatos katedra parengė naują leidinį ,,Sveikos ir tvarios mitybos rekomendacijos“.

Būtina prisiminti, kad labai svarbu, kad būtų laikomasi ne vienos ar kelių rekomendacijų, bet būtų atsižvelgiama į jas visas.

Patariame perskaityti kiekvienos rekomendacijos paaiškinimą, kad geriau suprasti, kodėl būtina jų visų laikytis:

http://www.smlpc.lt/…/Sveikos_ir_tvar_mitybos_REKOM_p.pdf

 

Informacija Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro

 

 

Skip to content