Menu Close

Spalio 16-ąją minima Pasaulinė maisto diena

Šiemet šios dienos tema – „Nepalikime nė vieno – geresnė gamyba, geresnė mityba, geresnė aplinka ir geresnis gyvenimas“.

Kasmet nuo 1979 metų spalio 16-ąją minima Pasaulinė maisto diena. Šią dieną siekiama priminti visuomenei, kaip svarbu atkreipti dėmesį į tuos, kurie kenčia badą, bei užtikrinti visų pasaulio gyventojų sveikatai palankią mitybą.

Šių metų Pasaulinė maisto diena pasitinkama su daugybe pasaulinių iššūkių, įskaitant besitęsiančią pandemiją, klimato kaitą, kylančias kainas ir tarptautinę įtampą – o visa tai turi įtakos pasauliniam maisto prieinamumui ir saugumui. Būtent dabar reikia dirbti kartu ir kurti geresnę, tvaresnę ateitį visiems – tai atsispindi ir šių metų Pasaulinės maisto dienos temoje „Nepalikime nė vieno – geresnė gamyba, geresnė mityba, geresnė aplinka ir geresnis gyvenimas‘‘.

Nors padaryta didelė pažanga kuriant geresnį pasaulį, vis tiek dar per daug žmonių palikta nuošalyje – jie negali gauti naudos iš vystomų technologijų, inovacijų ar augančios ekonomikos. Milijonai žmonių visame pasaulyje neturi galimybės maitintis sveikai palankiais maisto produktais, todėl jiems kyla didelė maisto trūkumo ir netinkamos mitybos bei su tuo susijusių ligų išsivystymo rizika. Tačiau bado panaikinimas nėra susijęs tik su maisto pasiūla – šiandien pagaminama pakankamai maisto, kad jo užtektų visiems planetos gyventojams. Pagrindinė problema yra visaverčio ir sveikatai palankaus maisto prieinamumas, kuriam vis labiau trukdo daugybė iššūkių, įskaitant COVID-19 pandemiją, konfliktus, klimato kaitą, nelygybę, kylančias kainas ir tarptautinę įtampą.

Šių metų Pasaulinę maisto dieną pažymima, kad pasaulinių krizių akivaizdoje globalių sprendimų reikia labiau nei bet kada. Siekiant geresnės gamybos, geresnės mitybos, geresnės aplinkos ir geresnio gyvenimo, svarbu pakeisti žemės ūkio ir maisto produktų sistemas ir tobulėti, įgyvendinant tvarius ir visą apimančius sprendimus, atsižvelgiant į ilgalaikę plėtrą, ekonomikos augimą ir atsparumo didinimą.

Pasaulinę maisto dieną dar kartą primenama, kad vyriausybės, privatus sektorius, akademinė bendruomenė, pilietinė visuomenė ir kiekvienas iš mūsų turime bendradarbiauti, siekdami, kad pirmenybė būtų teikiama visų žmonių teisei pasirinkti sveikatai palankų maistą, sveikatai palankią mitybą ir lygybę. Kiekvienas iš mūsų galime sau ir kitiems padėti siekti įtraukios ir tvarios ateities, savo veiksmais parodydami didesnę empatiją ir gerumą kitiems.

 

Daugiau informacijos suteiks Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centro Visuomenės sveikatos stiprinimo skyriaus vyriausioji specialistė Gabija Bulotaitė el. paštu gabija.bilotaite@smlpc.lt

 

Daugiau informacijos galima rasti:

https://www.fao.org/world-food-day/about/en

https://smlpc.lt/index.php

https://vmvt.lt/

https://sam.lrv.lt/lt/veiklos-sritys/visuomenes-sveikatos-prieziura/mityba-ir-fizinis-aktyvumas-2

Skip to content