Š. m. balandžio 24 d. susitikimo su Plungės aklųjų ir silpnaregių bendruomene ir pasikartojome sveikos mitybos rekomendacijas vadovaujantis „Maisto pasirinkimo piramidė“ principu.
Svarbiausia:
– valgykite įvairų maistą – daržoves, vaisius ir uogas, nesmulkintų, pilno grūdo maisto produktus, žuvį ir ribokite perdirbtos mėsos, raudonos mėsos, druskos ir cukraus kiekius.
– kiekvieną dieną valgykite visagrūdžių grūdų produktus. Vietoje rafinuotų grūdų produktų rinkitės sveikatai palankesnius visagrūdžius produktus, kuriuose yra daugiau skaidulinių medžiagų ir mažai riebalų, cukraus ir druskos.
– valgykite ne mažiau kaip penkis kartus per dieną daržovių, vaisių ir uogų. Reikėtų vartoti daugiau daržovių, negu vaisių.
– kontroliuokite riebalų suvartojimą. Ribokite daug riebalų turinčius maisto produktus bei vietoje maisto produktų, kuriuose yra daug sočiųjų riebalų, rinkitės maisto produktus, kuriuose yra daugiau nesočiųjų riebalų.
– valgykite liesą mėsą ir liesos mėsos produktus. Ribokite perdirbtos mėsos ir raudonos mėsos kiekį.
– valgykite žuvį du ar tris kartus per savaitę.
– vartokite liesus pieno produktus. Rinkitės pieno produktus, kurie turi mažiau riebalų, ypač sočiųjų, druskos, cukraus.
– ribokite maisto produktus ir gėrimus, kuriuose yra daug cukraus, ypač pridėtinio.
– valgykite nesūrų maistą. Ribokite druskos kiekį, gaminant maistą.
– visą dieną gurkšnoti vandenį.
,,Maisto pasirinkimo piramidė“ parodo, kokią paros maisto davinio dalį turėtų sudaryti viena ar kita maisto produktų grupė ar maisto produktas, t. y. kokius maisto produktus rekomenduojama vartoti kasdien ir kelis kartus per dieną, kokius maisto produktus rekomenduojama vartoti rečiau ir saikingai bei kokius – retai ir mažai, kad mityba būtų tinkama ir sveika.
Paskaitą vedė Plungės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą Aistė Jakočiūnė.