Birželio pradžioje minima Pasaulinė maisto saugos diena. Šių metų tema – „Maisto sauga: mokslas praktikoje“ – pabrėžia mokslo svarbą užtikrinant, kad mūsų kasdienis maistas būtų saugus nuo lauko iki stalo.
Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, kasmet dėl nesaugaus maisto suserga apie 600 milijonų žmonių. Maistas, užterštas bakterijomis, cheminėmis medžiagomis, grybeliais ar parazitais, gali sukelti daugiau nei 200 ligų.
Maisto sauga – tai visuma reikalavimų, padedančių užtikrinti, kad maistas vartojamas įprastomis sąlygomis nekenktų sveikatai. Visi maisto tiekimo grandinės dalyviai – nuo gamintojų, perdirbėjų, vežėjų ir mažmenininkų iki virėjų ir vartotojų – pasikliauja pasauliniais geros praktikos principais ir standartais, siekdami užtikrinti, kad maistas būtų saugus.
Minint šią dieną, kvietėme Plungės rajono gyventojus pasitikrinti, kokios jūsų žinios apie masto saugą (maisto ligų sukėlėjai, kryžminė tarša, temperatūros kontrolė, asmens higiena, tinkamas maisto paruošimas ir laikymas, vartojimo terminai…) Parengėme 20 klausimų testą. Klausimų išbandymui pasiryžo 34 dalyviai. 4 iš jų klausimus įveikė šimtaprocentiniu tikslumu.
- Guoda Gelžinienė
- Enrika Špečkauskienė
- Jolanta Vilnienė
- Renata Vičienė
Sveikiname! Su nugalėtojais asmeniškai susisieksime elektroniniu paštu arba telefonu.
Ačiū visiems už dalyvavimą ir sekite mus, nes dar daugiau konkursų ir prizų laukia ateityje!