Menu Close

Vasario 10-16 d. minime Alkoholikų vaikų savaitę

2020 m. vasario 10-16 d. jau šeštus metus minime Alkoholikų vaikų savaitę, kurios tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į problemas, su kuriomis susiduria alkoholį vartojančių tėvų šeimose augantys ir jau suaugę vaikai, skatinti jiems padėti bei patiems ieškoti pagalbos.

2016 m. paskelbti ES bendrųjų veiksmų dėl alkoholio (RARHA) projekto Standartizuoto Europos Alkoholio tyrimo (SEAS) rezultatai atskleidė, kad Lietuvoje 38,1 proc. vyrų ir 36,5 proc. moterų vaikystėje arba paauglystėje gyveno su asmenimis, kurie alkoholį vartojo gausiai. Daugiau nei pusei jų tai turėjo didelį neigiamą poveikį (21,5 proc. vyrų ir 23,8 proc. moterų). Tai reiškia, kad daugiau nei penktadalis Lietuvos gyventojų užaugo patirdami stiprias neigiamas artimųjų alkoholio vartojimo pasekmes. Statistika taip pat rodo, kad Lietuvoje 6 iš 10 smurto artimoje aplinkoje atvejų sukėlė neblaivūs smurtautojai.

Alkoholio problemos šeimoje dažniausiai būna paslėptos nuo išorinio pasaulio. Tai palieka vaikus izoliuotus ir vienišus. Dažnai jie turi sveikatos sutrikimų, minčių apie savižudybę, didesnį polinkį į priklausomybes. Tėvų alkoholio vartojimo sukeltos neigiamos vaikystės patirtys, sunkumai bei meilės trūkumas neišnyksta ir suaugus. Todėl pagrindinį dėmesį šiemet skirsime suaugusiems alkoholikų vaikams, pabrėždami, kad nesprendžiamos problemos niekur nedingsta ir lydi visą gyvenimą.

Artimųjų meilė, palaikymas, specialistų pagalba, dalyvavimas savigalbos  grupėse gali padėti suaugusiems alkoholikų vaikams spręsti problemas ir gyventi pilnavertį gyvenimą. Svarbu, kad jie būtų išklausyti, išgirsti, sulauktų dėmesio ir rūpesčio. Vaikai, augę priklausomų nuo alkoholio asmenų šeimoje, padedami artimoje aplinkoje esančių asmenų, kurie nevartoja alkoholio, išauga labiau savarankiški ir nepriklausomi, įgyja tvirtesnius socialinius įgūdžius, lengviau įveikia emocinius sunkumus.

Pagalbos galima kreiptis į savigalbos grupes, kurios buria suaugusius alkoholikų vaikus (SAV) ar priklausomybe sergančių žmonių artimuosius (Al-Anon). Savigalbos grupių susirinkimams tapus saugia vieta, tampa lengviau išreikšti visas nuoskaudas ir baimes, kurias asmuo laikė savyje ir išlaisvinti save iš gėdos ir kaltės jausmo, kuriuos atsinešė iš praeities. Savigalbos grupės padeda sukurti asmeninį palaikymo tinklą bei planuoti veiksmus, padėsiančius pakeisti savo gyvenimą ir sveikti.

Vasario 10 d. 11 val. Seimo spaudos konferencijų salėje minint Alkoholikų vaikų savaitę, Seimo Priklausomybių prevencijos komisija kartu su Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentu  rengia spaudos konferenciją „Suaugę alkoholikų vaikai“. Spaudos konferencijoje dalyvauja Seimo Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkė Laimutė Matkevičienė, buvusi laidų vedėja, rašytoja, pagalbos namų moterims, norinčioms pasveikti nuo alkoholizmo „Ramunėlė Rehab“ vadovė Gabija Vitkevičiūtė, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja, laikinai einanti direktoriaus funkcijas Gražina Belian. Tiesioginę spaudos konferenciją galite stebėti paspaudę čia

Informacijos apie savigalbos grupes ieškokite:

  • Suaugę alkoholikų vaikai (SAV) (www.suaugevaikai.com)
  • Priklausomybe sergančių žmonių artimųjų ir draugų bendrija (Al-Anon) (al-anon.lt)
  • Anoniminiai Alkoholikai (AA) – priklausomybe nuo alkoholio sergančių asmenų draugija (aalietuvoje.org)

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas, siekdamas atkreipti visuomenės dėmesį į sunkumus, kuriuos patiria su alkoholio vartojimo problemomis šeimoje susidūrę asmenys, ir paskatinti šiuos žmones ieškoti pagalbos, 2020 m. parengė informacinę medžiagą „Suaugę alkoholikų vaikai“ bei atvirlaiškį „Aš išdrįsau kreiptis pagalbos. O tu?“.

Daugiau informacijos apie socialinę kampaniją „Vaikystė šešėlyje“.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento informacija 
http://ntakd.lrv.lt/lt/prevencija/psichoaktyviuju-medziagu-vartojimo-prevencijos-kampanijos

Skip to content